Wanneer
aardgasvrij?
In 2050 moeten alle gebouwen van het aardgas af zijn in Nederland. Dat klinkt nog ver weg, maar de tijd vliegt. Dit betekent dat er de komende jaren veel verschillende beslissingen genomen worden. Hoe ziet het traject er in grote lijnen uit? En wat betekent dat voor jou?
In deze FAQ vind je antwoorden op de veelgestelde vragen over het traject naar aardgasvrij in 2050.
In 2050 moeten alle gebouwen van het gas af zijn in Nederland. Dat betekent dat er de komende jaren verschillende beslissingen genomen worden. Dat betekent ook dat het nog een tijdje kan duren voordat jouw wijk van het gas af gaat. Hieronder is een algemeen tijdspad te zien. Dit kan per gemeente verschillen. Wil je precies weten hoe het tijdspad er in jouw gemeente uit ziet? In de Transitievisie Warmte heeft jouw gemeente de plannen beschreven.
Momenteel weten we het niet exact. Elke gemeente is een plan aan het maken. Het aantal woningen kan dus verschillen per gemeente. Landelijk is de doelstelling uit het klimaatakkoord dat 1,5 miljoen woningen (ongeveer 20%) in 2030 verduurzaamd moet zijn.
Ja en nee. Het doel is dat in 2050 alle gebouwen in Nederland zijn overgestapt. Dat is een lange tijd, maar de opgave is enorm: er zijn in Nederland zo’n 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen met een aardgasaansluiting. Elke gemeente stelt in de Transitievisie Warmte een tijdpad vast. Hierin staat wanneer welke wijk aan de beurt is in de komende 30 jaar. Een aantal zaken spelen mee bij de planning:
Het is een hele uitdaging. Een doorlooptijd van 7 à 8 jaar is niet raar. Het is belangrijk dat op tijd bekend wordt wanneer de overstap gemaakt moet zijn, zodat iedereen de tijd heeft zich voor te bereiden.
Wil je zelf aan de slag, dan zijn de volgende stappen het meest logisch:
stap 1 – isoleren en kierdichting
stap 2 – ventileren
stap 3 – zonne-energie
stap 4 – duurzaam verwarmen
Raadpleeg het Regionaal Energieloket voor de opties bij deze stappen. Hier staan stappenplannen voor verschillende typen woningen. Ook Milieu Centraal heeft veel goede informatie waarmee je jouw woning kunt verduurzamen.
Wanneer de gemeente plannen heeft om jouw huis aardgasvrij te maken, kan het zijn dat zij ook een stappenplan voor jouw woning hebben. Vraag dit na bij je gemeente.
Als een bewoner in de straat al verder is met het verduurzamen van de woning, is dat alleen maar gunstig. De investeringskosten om de woning aardgasvrij te maken zijn dan waarschijnlijk veel lager. Het moment om over te stappen hangt bij voorkeur af van wat een gunstig moment is om de bestaande installaties in de betreffende woning te vervangen. Als je een koophuis hebt, staat het je altijd vrij de woning te verduurzamen of zelf van het aardgas af te halen op een moment dat het jou uitkomt. Als er later in de straat bijvoorbeeld een warmtenet komt, ben je niet verplicht om daarop aan te sluiten.
Ik kom graag met je in contact.