Aardgasvrij wonen
voor huurders
De overstap naar aardgasvrij wonen heeft ook invloed op huurwoningen. Ben je als huurder verplicht? Wat voor invloed heeft het op je huurprijs?
In deze FAQ vind je antwoord op de veelgestelde vragen van huurders.
Dat hangt af van de aanpak in de woning. Als er eerst flink geïsoleerd wordt, waardoor de woning een beter energielabel krijgt, kan de verhuurder een huurverhoging doorberekenen. Vaak is de besparing op de energierekening hoger dan die huurverhoging, zodat je per maand goedkoper uit bent.
Als er een collectieve (blok)verwarming is die omgezet wordt naar stadswarmte verandert er niets in de woning en ook niet in de huurprijs. Mogelijk verandert wel het bedrag dat voor de warmte betaald wordt.
Wordt de woning gerenoveerd naar ‘Nul op de meter’ (zeer energiezuinig, zodat je bijna geen energie meer gebruikt), dan mag de verhuurder naast de huur ook een ‘energieprestatievergoeding’ rekenen. Deze komt als het ware in plaats van de energienota (die dan zeer laag of nul is). De verhuurder kan hiermee de kosten van de renovatie en zeer goede isolatie bekostigen.
Als er meerdere zaken aan of in de woning worden aangepast dan kan de verhuurder je alleen verplichten om mee te werken als minstens 70% van de huurders instemt met het plan. Dit geldt overigens voor alle renovaties die verder gaan dan (groot) onderhoud.
Ik kom graag met je in contact.