9 inspirerende boeken over duurzaamheid, klimaatverandering en de warmtetransitie

9 inspirerende boeken over duurzaamheid, klimaatverandering en de warmtetransitie

Duurzaamheid, klimaatverandering en natuurlijk de warmtetransitie zijn onderwerpen waar wij ons dagelijks mee bezig houden. Terug van vakantie verzamelden onze collega’s hun boekentips om vol inspiratie weer aan de slag te gaan. Benieuwd welke 9 titel zij deze zomer lazen en ze van nieuwe inspiratie voorzag? Hier komen ze:

De verborgen impact

Geschreven door Babette Porcelijn

Dit boek geeft inzicht in onze impact op de planeet. Die impact vindt grotendeels plaats buiten ons zicht en is groter dan we soms denken. Als je weet waar de grootste problemen zitten, kun je pas echt effectief verduurzamen. De verborgen impact geeft inzicht en biedt houvast voor mensen die hun negatieve impact op de planeet willen ombuigen in een positieve impact.

Abdundance: The future is better than you think

Geschreven door Steven Kotler

Sinds het begin van de mensheid hebben een paar bevoorrechte mensen in schril contrast geleefd met de meerderheid. Conventionele wijsheid zegt dat deze kloof niet kan worden gedicht. Maar het gaat dicht – en snel. In Abundance beschrijven innovatiepioneer Peter H. Diamandis en bekroonde wetenschapsschrijver Steven Kotler hoe vooruitgang op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica, digitale fabricage, synthetische biologie en andere exponentieel groeiende technologieën ons in staat we binnenkort in staat zijn om in de basisbehoeften van elke persoon op aarde te voorzien en deze te overtreffen. Overvloed voor iedereen ligt binnen ons bereik. Door menselijke behoeften per categorie uit te splitsen – water, voedsel, energie, gezondheidszorg, onderwijs, vrijheid – stellen Diamandis en Kotler ons voor aan innovators en industriële leiders die enorme vooruitgang boeken op elk gebied.

There is no planet b

Geschreven door Mike Berners Lee

De wereld voeden, klimaatverandering, biodiversiteit, antibiotica, plastic, pandemieën – de lijst met zorgen lijkt eindeloos. Maar wat is het meest urgent en wat moeten we als eerste mee aan de slag? Moeten we allemaal vegetariër worden? Hoe kunnen we vliegen in een koolstofarme wereld? Hoe kunnen we de technologie onder controle krijgen? En, gezien de mondiale aard van de uitdagingen waarmee we nu worden geconfronteerd, wat kan ieder van ons als individuen doen?

Mike Berners Lee heeft de cijfers op een rij gezet en een koers uitgezet die vol hoop, praktisch en plezierig is. Dit is het totaalbeeld van de ecologische en economische uitdagingen van onze tijd, op één plek neergezet en getraceerd tot aan de onderliggende wortels – de vragen over hoe we leven en denken. De meest recente editie van dit boek bevat nieuw materiaal over protesten, pandemieën, bosbranden, investeringen, koolstofdoelen en natuurlijk over de centrale vraag: wat kan ik, gezien dit alles, doen?

Omarm de chaos

Geschreven door Jan Rotmans

We bevinden ons op een kantelpunt in de geschiedenis van de mensheid.COVID-19. Klimaatverandering. Verlies aan biodiversiteit. Na het laatste rapport van het klimaatpanel van de Verenigde Naties kan niemand meer wegkijken. De natuur is onze levensader. Als we die bron vernietigen, vernietigen we uiteindelijk onszelf.

Hoogleraar Jan Rotmans neemt je mee in de manier waarop hij zelf naar de wereld in transitie kijkt. Dat levert een indringend boek op, dat inzicht en overzicht biedt, een hoopvol perspectief schetst voor Nederland en de wereld, en handvatten geeft om zelf in beweging te komen. Rotmans brengt het grote verhaal terug naar het menselijke niveau. Transities zijn mensenwerk. Wij kunnen de wereld nog redden en uiteindelijk onszelf. De keuze is aan ons.

Opgroeien terwijl de wereld in brand staat

Geschreven door Yvonne van Sark

Inzichten, voorbeelden en handvatten voor ouders, docenten en professionals over hoe met jongeren het gesprek aan te gaan over klimaat en een duurzame toekomst. Yvonne van Sark geeft in ‘Opgroeien terwijl de wereld in brand staat’ een stem aan de jongere generatie voor wie een duurzame toekomst noodzakelijker is dan ooit. Steeds meer jongeren maken zich druk om de opwarming van de aarde en de toestand van de natuur. Hoe kunnen ouders met hun kind het gesprek aangaan als het ineens vegetariër wordt? Hoe kunnen docenten leerlingen ondersteunen die meer aandacht willen voor duurzaamheid? In dit boek staan inzichten, voorbeelden en handvatten voor ouders, docenten en professionals over hoe met jongeren het gesprek aan te gaan, hoe van en mét ze te leren. Met portretten van jonge voorlopers op het gebied van duurzaamheid.

Het land is moe

Geschreven door Tony Judt

In Het land is moe zet Tony Judt de zaken op een rij wat betreft onze manier van leven, waar iets fundamenteel mis mee is. Wat zijn onze verworvenheden, waar hebben we die aan te danken en hoe behouden we die? Na de economische crisis bleken de zekerheden die het leven in naoorlogs Europa en Amerika bepaalden en de garantie van een basisniveau van veiligheid, stabiliteit en eerlijkheid niet meer te bestaan. Judt wijst het nihilistische individualisme van rechts af, evenals het doorgeslagen socialisme van het verleden.

Hungry city: how food shapes our life

Geschreven door Carolyn Steel

Dit boek biedt een eye-opening en provocerende kijk op de milieu- en gezondheidsproblemen rond eten in de stad. De gigantische inspanning die nodig is om dagelijks steden over de hele wereld te voeden, heeft een enorme en enorm ondergewaardeerde sociale en fysieke impact op zowel de menselijke bevolking als de planeet. Toch zijn maar weinig eters zich bewust van de processen die nodig zijn om voedsel in een metropool te brengen.

Deze originele en revolutionaire studie onderzoekt de manier waarop de moderne voedselproductie het evenwicht van het menselijk bestaan ​​heeft beschadigd. Het onthult een eeuwenoud dilemma dat de sleutel vormt tot tal van actuele problemen (waaronder obesitas), de onverbiddelijke opkomst van de supermarkten en de vernietiging van de natuurlijke wereld. Origineel en inspirerend wordt er een waarschuwing afgegeven over de verspilling en vernietiging veroorzaakt door de huidige voedselsystemen.

Onmens

Geschreven doorBas Heijne

Wat is waar – wat de feiten je vertellen of wat je wilt geloven? Wie ben je – een vrij individu, of zoek je houvast in de groep tegen de rest? Steeds beter weten we hoe de mens in elkaar steekt. We weten waarom we geneigd zijn in hokjes te denken, waarom we liever verbroederen met mensen die op ons lijken dan met vreemden. En ook hoe gemakkelijk mensen gemanipuleerd kunnen worden, via sociale media en door politici. In Mens/Onmens onderzoekt gelauwerd essayist en columnist Bas Heijne de twee grote obsessies van onze tijd: waarheid en identiteit. In een heldere stijl stelt hij de vragen waar het om gaat: hoe kunnen we solidair zijn in een wereld die steeds meer versplinterd is, waarin iedereen op zoek is naar iets groters en het algemeen belang het zo vaak aflegt tegen het eigenbelang? Mens/Onmens is een scherp, persoonlijk essay over hoe je mens kunt zijn in een gepolariseerde wereld.

De Nederlandse Aardgastransitie

Geschreven door Sven Ringelberg

Van bodemschat tot nare bijsmaak. Bij aardags denken we inmiddels  aan hoge energierekeningen, aardbevingen in Groningen en afhankelijkheid van Rusland. Ondertussen heeft iedereen wel een mening over hoe we de meer dan 7 miljoen Nederlandse woningen aardgasvrij kunnen maken. Wat ontbreekt aan de discussie is inzicht in hoe al die Nederlandse woningen ooit zijn overgeschakeld op gas.

Dit boek beschrijft de grote aardgastransitie die Nederland in de jaren 60 doormaakte. Nederland heeft met deze energietransitie iets unieks voor elkaar gekregen: binnen tien jaar tijd radicaal omschakelen van de ene naar de andere energiebron. Hoe zijn we tot deze keuze gekomen om alle Nederlandse woningen geschikt te maken voor aardgas? Hoe reageerden burgers en wat was de rol van de gemeente en Rijksoverheid?

Met een indrukwekkende propagandacampagne, duizenden kilometers leidingwerk en miljoenen vervangen apparaten, biedt de aardgastransitie van de jaren 60 waardevolle lessen voor het succes van onze huidige energietransitie. Sven Ringelberg heeft als strategisch adviseur ruime ervaring met de verduurzaming van woningen vanuit  meerdere woningcorporaties, gemeenten en is regelmatig te beluisteren als spreker op congressen.