5 vragen over…
het verduurzamen van een vrijstaande woning in Valkenswaard

Ervaringen met verduurzamen van een vrijstaande woning

Een interview met Paul Vermeulen over verduurzaming van een vrijstaande woning uit 1997

Paul Vermeulen woont sinds anderhalve jaar met zijn vrouw en drie puberkinderen in een vrijstaande woning in Valkenswaard. Duurzaamheid is voor hem erg belangrijk en dus is hij direct aan de slag gegaan met het verduurzamen en aardgasvrij verwarmen van zijn woning. Augusta Goedhart en Max Boesten vroegen hem naar zijn ervaringen.

Kun je iets vertellen over de staat van je woning voor er stappen zijn ondernomen?

“Ik woon in een vrijstaande woning uit 1997 met een inhoud van 900 m3. De woning is redelijk goed geïsoleerd (conform de bouwstandaard van 1997). HR++glas zat er bijvoorbeeld al in, maar wel een wat verouderde kwaliteit. Ook was de woning al voorzien van dak-, muur- en spouwisolatie. De woning werd verwarmd met een gasgestookte CV ketel met een geschat verbruik van 2.000 m3 gas per jaar. In bijna de gehele woning was al vloerverwarming aanwezig. De woning heeft veel ramen aan de zuidkant waardoor er ook veel warmte naar binnen komt. De CV-ketel functioneerde nog prima, maar is al wel 24 jaar oud.”

Welke stappen heb je gezet om het energieverbruik te verminderen en uiteindelijk van het aardgas af te gaan?

“Isoleren was niet nodig. Om toch het energieverbruik te verlagen zijn alle lampen in huis vervangen door LED-lampen. Ook worden alle apparaten zoals TV en laptop zoveel mogelijk uitgeschakeld in plaats van in stand-by modus gezet. De nieuwe keuken werd voorzien van energiezuinige apparatuur. Daarna zijn er 30 zonnepanelen op de aanbouw geplaatst.

De 30 zonnepanelen leveren meer elektriciteit dan wat er nodig was voor ons huis. Een logische stap was dus om te kijken of we de elektriciteit konden gebruiken om ons huis te verwarmen met een warmtepomp. Ik benaderde vijf installateurs en vroeg offertes op voor een lucht/waterwarmtepomp die het gehele huis elektrisch kan verwarmen. Uit vijf aanbiedingen koos ik uiteindelijk de partij die de warmtepomp met het hoogste vermogen offreerde. Deze lucht/waterwarmtepomp met een vermogen van 16 kW, terug geregeld naar 14 kW is ruim voldoende om het huis te verwarmen en hoeft daarom niet continu aan te staan. Ik heb me in deze fase verdiept in verschillende typen warmtepompen en uiteindelijk de keuze gebaseerd op levertijd, vermogen van de warmtepomp en ook op gevoel.

De installatie van de warmtepomp duurde een week. De luchtwaterwarmtepomp werd op het platte dak gezet. Vanwege het hoge vermogen is het een warmtepomp met 2 ventilatoren (zie foto links).”

“Op zolder binnen zijn 2 buffervaten van elk 400 liter geplaatst voor het opslaan van warm tapwater en een buffer voor het CV water. Deze vaten zijn aan de grote kant en zouden bij kleinere gezinssamenstellingen kleiner kunnen.

De installateur organiseerde het op zo’n manier dat alles werd voorbereid en dat de woning maar een paar uur zonder verwarming heeft gezeten. Douchen bij de buren was dus niet nodig. De zonnepanelen heb ik zelf in een dag geïnstalleerd daarna kwam de installateur ze aansluiten op de omvormer op de meterkast.”

Wat heeft het gekost en wat levert het op?

“De zonnepanelen heb ik zelf geïnstalleerd. De panelen zelf kostten €7.000,-. Door deze panelen wordt in de zomer alle elektriciteit geleverd die nodig is voor het jaarlijkse energieverbruik (dus inclusief verwarmen). De elektriciteitsrekening is dus €0,- aan verbruik. Voor een 5 persoons huishouden is dit normaal zo’n €64 euro per maand (Nibud). De warmtepomp inclusief de installatie daarvan kostte €14.000,- (excl. €2.300,- subsidie). De gasrekening zou, uitgaande van een gasprijs van € 0,89 per jaar en vastrechtkosten van €180,- per jaar, €1.960,- euro zijn geweest. De gasaansluiting is gratis verwijderd. De periodieke kosten van deze aardgasaansluiting van €180,- per jaar vallen dus helemaal weg.  De enige kosten aan energie zijn de jaarlijkse vastrechtkosten voor de elektriciteitsaansluiting, circa €250,- per jaar.”

Hoe was het om deze stap te zetten? Wegen de kosten op tegen de baten?

“Het huis wordt nu comfortabel verwarmd en we hebben geen energie kosten, dus dat is heel positief. Een belangrijke drijfveer is om duurzamer te leven, en dat is gelukt. Het bleek nog wel wat tijd te kosten om de juiste keuze te maken en om de warmtepomp geïnstalleerd te krijgen. Voor installateurs is het bovendien nog relatief nieuw. Ze hebben daarom vaak geen of één of enkele warmtepompmerken in hun assortiment. Een goede vergelijking is daarom wel lastig te maken. Installateurs zijn bovendien schaars en hebben dus langere levertijden. Ook is er nog veel variatie in het advies dat wordt gegeven. Het is daarom handig jezelf goed in de materie te verdiepen (of hiervoor hulp in te schakelen).

De warmtepomp is geïnstalleerd op het platte dak. In de gang is een glaskoepel, deze gaat wat trillen als de warmtepomp aan slaat. Je hoort dat trillen in de gang. In de praktijk is dit nauwelijks een probleem omdat de CV ’s nachts meestal uit staat en omdat je het in de kamers naast de gang nauwelijks hoort. De buren hebben geen overlast .

Er kan subsidie worden aangevraagd bij de aanschaf van een warmtepomp. Dit was 20% en per 2022 is dit 30%. Het aanvraagformulier is heel gemakkelijk in te vullen, vergelijkbaar met belastingaangifte.”

Heb je tips voor mensen die een vergelijkbare stap willen zetten?

“Als je CV-ketel nog niet zo oud is of je vindt het spannend om helemaal van het aardgas af te stappen, dan kan je voor hybride kiezen.  Dit is ook goedkoper en ook hiervoor krijg je een subsidie. Op zonnepanelen kan je op dit moment trouwens nog de BTW terugvragen waardoor ook die investering lager uitvalt.”


Augusta Goedhart
Sr. Adviseur
06-39833233
augusta.goedhart@dwtm.nl

Benieuwd naar meer succesvolle verhalen over het verduurzamen van woningen?

Ik kom graag met je in contact