Aardgas is voor steeds meer bewoners de duurdere optie

Aardgas is voor steeds meer bewoners de duurdere optie

Voor een eerste groep bewoners in Nederland is aardgas nu al duurder dan duurzame alternatieven

Als het gaat over de warmtetransitie denken mensen snel aan “hoge kosten” en “betaalbaarheid”. Het zijn woorden die mensen afschrikken en die een beeld neerzetten dat de warmtetransitie iedereen vooral geld gaat kosten. Jammer, want veel maatregelen zorgen juist voor langdurig, lagere maandlasten. Laten we ook stilstaan bij de baten. En om alvast vooruit te lopen op de conclusie (spoiler!): voor de eerste groepen bewoners was aardgas in de afgelopen jaren al duurder dan een duurzaam alternatief. En niet een beetje duurder, maar bijna twee keer zo duur als wat nodig is. Er zijn verschillende situaties waarin dit het geval is, we bespreken er hier één.

“Voor de eerste groepen bewoners was aardgas in de afgelopen jaren
duurder dan een duurzaam alternatief

Voorbeeld: All-Electric in een jaren 70 woning

Laten we beginnen met een sprekend praktijkvoorbeeld; een bungalow woning uit 1973. De bewoners wonener sinds 2008 en hebben de woning toen opgeknapt en voorzien van HR++ glas, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Allemaal rendabele maatregelen! Om de stap naar aardgasvrij voor te bereiden zijn de bewoners overgestapt op inductiekoken. De woning heeft van oorsprong 4 cm dakisolatie. Dit is natuurlijk te weinig volgens de aangekondigde isolatiestandaard, zeker voor een bungalowwoning met een relatief groot dakoppervlak. Ventilatieroosters in de kozijnen zorgen voor frisse lucht. Meer dakisolatie en slimmere ventilatie (met warmteterugwinning) zou beter zijn, maar de CV ketel staat al een paar jaar op 50 graden en dat gaat prima.

En hier komt de clou van het verhaal: als de woning goed verwarmd kan worden met de CV op 55 graden (ook in een koude winter) en als er ruimte is voor voldoende zonnepanelen, wacht dan niet langer en stap van het aardgas af.

In ons voorbeeld heeft de bungalowwoning, een groot dakoppervlak met veel ruimte voor zonnepanelen. Er passen ruim 30 zonnepanelen op het dak, meer dan nodig om de gehele woning van alle benodigde energie te voorzien. Doordat de bewoners hun eigen zonnepanelen hebben betalen ze omgerekend slecht circa 9 cent per kWh voor energie in plaats van de 22 cent per kWh die het zou zijn als je het inkoopt bij een (groen of grijs) energiebedrijf.

De CV ketel staat al 5 jaar lang op 50 graden. De radiatoren geven dus voldoende warmte af bij deze temperatuur. Een maatregel die helpt is dat gekozen is voor warmte boosters onder de radiatoren. Een goedkope en praktische manier om extra warmteafgifte te verkrijgen zodat radiatoren niet vervangen hoeven worden. 

De investering in de warmtepomp (€ 11.604) en investering in de 16 extra zonnepanelen (€ 7.456) vervalt het jaarlijks aardgasverbruik van 2.000 m3 gas. Het verbruik van de bungalowwoning ligt ver boven het landelijk gemiddelde!). Dit bespaart jaarlijks € 1.600 aan aardgas (bij 80 ct/m3). De kostprijs van aardgas wordt naar verwachting elk jaar hoger omdat de gasprijs naar verwachting ieder jaar stijgt (los van de huidige extreme en waarschijnlijk tijdelijke prijsstijging van aardgas). We gaan uit van 3% per jaar, maar de berekening verandert niet heel erg als je uitgaat van 1% stijging per jaar. Onderstaande grafieken geven aan hoe de bankrekening van de bewoners zich ontwikkelt met of zonder lening. Als de bewoner geen lening neemt zal het investeringsbedrag van zijn bankrekening afgeschreven worden. Door het wegvallen van de hoge gasrekening wordt bankrekening ieder jaar hoger. Na 10,5 jaar is de spaarrekening weer even hoog. Met een goed onderhoudscontract kan de levensduur van de warmtepomp tot 20 jaar meegaan. In dat geval staat er op de bankrekening van de bewoner na 20 jaar € 18.000 euro meer! Als de bewoners een duurzaamheidslening gebruikt, neemt de spaarrekening in jaar 1 niet af. Wel zal de bewoners de lening in 15 jaar moeten aflossen. Omdat de maandlasten zelfs met aflossing lager uitvallen, wordt de spaarrekening ieder jaar hoger dan wanneer de bewoner op aardgas zou blijven.

Wat valt op?

Zonder lening is de bewoners na 20 jaar zo’n € 18.000 euro rijker in vergelijking met het scenario met een CV ketel en aardgas. Met lening is de bewoners zo’n € 15.600 euro rijker geworden, het verschil wordt verklaard door de af te dragen rente. Maar vooral valt op dat bewoners die een lening willen (of nodig hebben), vanaf dag 1 meer bestedingsruimte krijgen.

De warmtetransitie gaat in toenemende mate bewoners geen geld kosten, maar geld uitsparen.

Conclusie

Aardgas was het afgelopen jaar nu al duurder, indien:

  1. De woning met een warmtepomp op 55 graden verwarmd kon worden.
  2. Er voldoende ruimte is voor de warmtepomp en er voldoende dakoppervlakte is voor eigen opwek van stroom met zonnepanelen.

Uiteraard is ieder huis is uniek en er zijn verschillende opties mogelijk om de overstap naar aardgas vrij te maken. Er zijn ook voorbeelden waaruit blijkt dat de combinatie van een bodemwarmtepomp met zonnepanelen goedkoper uitvalt dan verwarmen met aardgas. Door de (op termijn) dalende prijzen voor duurzame alternatieven zal de groep bewoners voor wie aardgas duurder is geleidelijk aan toenemen.

medium shot foto van man
Michiel van der Vight
Sr. Adviseur / eigenaar
06-11006125
michiel.van.der.vight@dwtm.nl

Meer weten over aardgasvrije opties?

Ik vertel je graag meer