De (hybride) warmtepomp biedt kansen om rendabel je huis duurzaam te verwarmen

De (hybride) warmtepomp biedt kansen om rendabel je huis duurzaam te verwarmen

Het kabinet bereidt regelgeving voor waarbij vanaf 2026 je niet meer alleen je cv-ketel mag vervangen, maar ook moet kijken naar duurzame alternatieven. Als je gasketel aan vervanging toe is, loont het om nu al te onderzoeken welke duurzame manier van verwarmen voor jouw huis interessant is. Een (hybride) warmtepomp kan hier uitkomst bieden.

Uitzonderingen

Met het verder uitwerken van de regelgeving wordt er ook gewerkt aan een uitzonderingsmogelijkheid voor huizen die niet geschikt zijn voor een warmtepomp. “Die uitzondering komt er ook voor woningen waar een duurzaam alternatief zich echt niet terugverdient. Bijvoorbeeld omdat er te veel aan de woning verandert moet worden. Toch zal er voor iedere woning een goede manier zijn om deze duurzaam te verwarmen”, is te lezen in de gepubliceerde FAQ van de Rijksoverheid .

Een (hybride) warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een kleine elektrische warmtepomp die parallel naast je cv-ketel wordt geplaatst. Dit is één van die duurzame alternatieven en bespaart direct zo’n 60% op je gasverbruik. De cv-ketel springt enkel nog bij op koude dagen en zorgt voor warm water in de badkamer en keuken.

Bij de installatie van een warmtepomp is het wel van belang dat je huis voorzien is van goede spouw-, vloer- en dakisolatie en dubbel glas. Voor het gebruik van een hybride warmtepomp zijn op dit moment al heel veel huizen geschikt zonder extra te hoeven isoleren. Bij optimale isolatie kun je ook direct kiezen voor een meer krachtige (elektrische) warmtepomp.

Aansluiting op een warmtenet

Een ander alternatief voor een cv-ketel is het aansluiten van je huis op een collectief warmtenet in de wijk. Ook bekend als stads- of blokverwarming. Vanuit een plaatselijke warmtebron, bijvoorbeeld vanuit aardwarmte of restwarmte uit de industrie, wordt er warm water door de leidingen aangevoerd naar jouw woning. Dit zorgt voor warmte (voor je verwarming) en warm water. Als je huis is aangesloten op een warmtenet heb je geen cv-ketel en geen gasaansluiting meer nodig.

Als het aanleggen van het warmtenet op redelijk korte termijn gepland staat, hoeft er niet overgestapt te worden op een warmtepomp. Voor de middellange termijn bestaan er ook mogelijkheden om je nieuwe cv-ketel en warmtepomp tijdelijk te huren.

Overheidssubsidie voor de aanschaf van een warmtepomp

Tot 2030 verstrekt het kabinet 150 miljoen euro subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Daarmee dalen de aanschafkosten met minimaal 30%. Het overige deel vraagt om een kleine investering die in 5 tot 10 jaar wordt terugverdiend. Er zijn goedkope, vaak renteloze leningen om deze investering te bekostigen. Zelfs met een lening loont het in de meeste gevallen om direct over te stappen op een (hybride) warmtepomp. De hoge besparing op gas zorgt voor een fors lagere energierekening en daarbij een aanzienlijke verlaging van je CO2-uitstoot.


Pieter Jeen de Boer
Adviseur
06-15886480
pieter.jeen.de.boer@dwtm.nl

Benieuwd naar onze kijk op deze ontwikkelingen?

Ik kom graag met je in contact!