No Regret Verduurzamingsmaatregelen

No Regret verduurzamingsmaatregelen

No Regret verduurzamingsmaatregelen, je hoort ze regelmatig langskomen. Maar wat zijn deze maatregelen? En waarom zijn er, als we de term mogen geloven, geen redenen om het niet te doen? We zetten in deze blog kort op een rijtje wat je als huiseigenaar of woningcorporatie kan doen en waarom je dit zonder spijt kan doen!

Isoleren
De energierekening van een gemiddeld huis wordt steeds hoger. De gemiddelde gasprijs is enorm toegenomen en lijkt niet te gaan dalen in de voorzienbare toekomst. De maandelijkse kosten kunnen laag gehouden worden door een huis goed te isoleren. Spouwmuurisolatie, en daken en vloeren isoleren verhogen het wooncomfort én verlagen de maandelijkse rekening. Voor buurten waar nog niet bekend is of er een collectieve warmteoplossing komt of een individuele oplossing, is isoleren in beide gevallen nog steeds de eerste stap. Isolatie is daarom ook een duidelijke no regret maatregel: Na een eerste investering verdien je er maandelijks op terug, en uiteindelijk zal elk huis goed geïsoleerd moeten zijn.

Glas vervangen
Warmte verdwijnt niet alleen via muren en daken. Een grote boosdoener zijn de ramen van het huis. Een gemiddelde hoekwoning heeft 24 m2 glas. Door enkel glas te vervangen voor HR++ glas, zie je een besparing van zo’n 500m3 gas per jaar terug. Met de huidige gasprijzen bespaart dit tot zo’n €1500 per jaar! Dat betekent dat de kosten voor het vervangen van deze ramen binnen twee jaar tijd terugverdiend is. Financiële redenen daargelaten brengt het natuurlijk ook een verhoogd wooncomfort met zich mee, met minder tocht en geluidsoverlast. Nog zo’n maatregel waar je alleen maar blij van kunt worden.

Voor huurders
Vaak zien we dat de bovenstaande maatregelen al gauw worden uitgevoerd door huiseigenaren. Er is immers geen reden om deze maatregelen niet uit te voeren, en hoe eerder men goed isoleert en glas vervangt, hoe sneller men gaat verdienen. Voor huurders is het vaak wachten op de woningcoöperatie of particuliere verhuurder, en zelfs dan zien we dat het lastig kan zijn voor huurders om inzicht te krijgen in de verandering van kosten. De verduurzaming van een woning zorgt vaak voor hogere maandlasten bij de huurder, maar voor de gemiddelde gebruiker liggen de maandelijkse kosten aanzienlijke lager door de verlaagde energierekening. Netto zal een huurder dus ook vooruit gaan op deze maatregelen, en is het voor hen ook een no brainer!

Bewustwording
Bewuster omgaan met energie voorkomt verspilling, zorgt tegelijkertijd voor mogelijk forse besparingen én kost  niet meer dan het aanpassen van gedrag en kleine investeringen. Denk aan LED verlichting en een waterbesparende douchekop. Dit levert vaak meer op dan je denkt. Energiecoaches en communicatie vanuit gemeenten en/of woningcorporaties kunnen daar een belangrijke rol in spelen.

Kortom, er valt veel te halen met maatregelen die hoe dan ook plaats moeten vinden. Hoe eerder bewoners en eigenaren hiermee aan de slag gaan, hoe beter voor henzelf én voor het klimaat!

Bewoners in jouw gemeente tot actie over laten gaan?