Bewoners aan zet
in Kronenberg

Bewoners aan zet in Kronenberg

Inwoners werken samen met de gemeente om de warmtetransitie te versnellen

In de Gemeente Horst aan de Maas werken inwoners samen en met realiteitszin aan het verwezenlijken van hun idealen. Verenigd in de stichting EnergieKronenberg streven ze naar een energieneutraal dorp in 2030.

Vanuit een unieke samenwerking tussen bewoners (die de vraag bepaalden) en de gemeente (die financierde) werden Gerben Jan de Vries en Floris Mokveld gevraagd om een onderzoek uit te voeren naar verschillende aardgasvrije scenario’s.

Vorige week presenteerde de stichting tijdens een live-uitzending de resultaten van het onderzoek. Floris was aanwezig om verschillende concepten toe te lichten aan de hand van factsheets. De stichting pleit om verder te gaan met het all-electric scenario.

En nu? Nu zijn de bewoners aan zet. Via een volksraadpleging wordt het draagvlak onderzocht voor de volgende stappen in het proces.

“Een uitdagend en onzeker proces, maar hard nodig”, volgens Floris. “En als je het samen kan doen, dan kan het makkelijker, goedkoper en leuker. Zeker met de subsidiemogelijkheden die de gemeente heeft kunnen realiseren.”

De samenwerking in Kronenberg is een prachtig voorbeeld van hoe bewoners samen met de gemeente de warmtetransitie van onderaf kunnen versnellen. We zijn trots op dit unieke onderzoek.


Floris Mokveld
Sr. Adviseur
06-22314944
floris.mokveld@dwtm.nl

Zelf ook samen met bewoners aan de slag?

Ik bel je graag voor een oriënterend gesprek.