Dit doen wij als bedrijf om onze CO₂-uitstoot te compenseren
Bij De WarmteTransitieMakers en Greenvis werken we elke dag hard om de CO₂-uitstoot van de gebouwde omgeving terugdringen. Maar als bedrijf zorgen wij zelf natuurlijk ook voor CO₂-uitstoot, dit compenseren wij.
In 2021 hebben we als bedrijf een aantal doelen voor 2025 gesteld op het gebied van het kantoor, ons vervoer, en onze eigen woningen om deze uitstoot zo ver mogelijk terug te brengen. Een groot deel daarvan is al gelukt!
Zo is ons kantoor natuurlijk aardgasvrij, zo veel mogelijk gebouwd van duurzame materialen(hout) en wekken we onze eigen groene stroom op. Ook is de lunch op kantoor volledig vegetarisch, krijgen werknemers een volledige reisvergoeding voor het OV en een fietsvergoeding of Swap-fiets. Er zijn elektrische deelauto’s beschikbaar en we bouwen de reisvergoeding op fossiel vervoer sinds 2021 af naar €0,- in 2025. Hierdoor hebben we onze uitstoot weten te verlagen naar 28,5 ton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan ongeveer 1,5 huishoudens. Daar zijn we al heel trots op!
We hebben op basis van data van onder andere het PBL en Milieu Centraal (zie onderaan de volledige bronnenlijst) de grote bronnen van CO₂-uitstoot uitgezocht en uitgerekend. Eten, vervoer, spullen, en energieverbruik zijn de grootste bijdragers aan uitstoot (Milieu Centraal, z.d.), daarom hebben we die berekend voor ons bedrijf in het jaar 2023:
Grof gezien stootten we afgelopen jaar dus zo’n 28,5 ton CO₂ uit per jaar als bedrijf. Volgens milieu centraal (z.d.) valt dat in de ordegrootte van 1,5 huishoudens. Niet slecht voor een bedrijf met bijna 50 medewerkers, maar we willen natuurlijk nog minder CO₂-uitstoot. Daarom zetten we komende jaren in op het nog verder terugbrengen van fossiel reizen en op het helpen verduurzamen van de woningen van onze werknemers.
De huidige uitstoot compenseren we. Hoe goed CO₂ compensatie methodes werken blijft een punt van discussie. Wij denken dat carbonkiller de meest praktische manier is om CO₂-uitstoot te voorkomen op andere plekken. Daarom kopen wij Europese CO₂-uitstoot rechten op, zodat andere bedrijven deze niet meer kunnen uitstoten.
De Europese Unie (EU) verdeelt en verkoopt uitstootrechten (ETS) aan Europese bedrijven (Nederlandse Emissieautoriteit, 2023). Eén emissierecht geeft het recht om 1 ton CO₂ uit te stoten in dat jaar. Meer mag niet, tenzij dat bedrijf dan nieuwe emissierechten bijkoopt van een bedrijf wat uitstoot rechten over heeft. Of het kiest ervoor om maatregelen te nemen hun eigen uitstoot te verminderen.
Het totaal aantal rechten wat de EU verdeelt neemt ieder jaar een beetje af, om zo bedrijven te stimuleren om hun CO₂-uitstoot terug te dringen. Het is voor iedereen mogelijk om emissierechten te kopen. Ook voor ons als bedrijf dus, al vallen wij niet onder deze regeling.
Via Carbonkiller.org kopen wij dus emissierechten op uit de poel, zij vernietigen dit recht. Zo zorgen we ervoor dat deze CO₂ niet meer door andere bedrijven kán worden uitgestoten. Hoe goed CO₂ compensatie methodes werken blijft een punt van discussie, daarom houden we de ontwikkelingen in de gaten en blijven we afwegen wat de beste manier is om onze CO₂-uitstoot die we niet hebben kunnen vermijden, te compenseren.
Bronnenlijst
ANWB. (z.d.). Zo bereken je een eenvoudig de brandstofkosten | ANWB. Geraadpleegd op 2 juli 2024, van https://www.anwb.nl/auto/brandstof/brandstof-berekenen
CE Delft, Bijleveld, M., Bergsma, G., & Nusselder, S. (2016). Circulaire economie: een belangrijk instrument voor CO2-reductie. CE Delft. https://ce.nl/wp-content/uploads/2021/03/20160610_CE_Delft_2H81_Magazine_Final_NL.pdf
Milieu Centraal. (z.d.). Wat is je CO2-voetafdruk? Geraadpleegd op 1 juli 2024, van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-je-co2-voetafdruk/
Nederlandse Emissieautoriteit. (2023, 20 februari). Wat is emissiehandel? https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/wat-is-emissiehandel
Planbureau Voor de Leefomgeving (PBL). (2012, 19 december). Nederland verbeeld. https://www.pbl.nl/publicaties/nederland-verbeeld
Stimular. (z.d.). Milieubarometer. https://www.milieubarometer.nl/nl/co2-footprint/actuele-co2-emissiefactoren/