Wijkuitvoeringsplan Heesakker, gemeente Cranendonck
De gemeente Cranendonck is gestart met een Wijkuitvoeringsplan in Heesakker, omdat de wijk als startbuurt werd beschreven in de Transitievisie Warmte van Cranendonck. Door de aanwezigheid van restwarmte van de zinkfabriek werden er kansen gezien voor collectieve warmte en dus een warmtenet.
Het was lastig om alle buurtbewoners te bereiken. De sociale cohesie is door bewonersavonden en andere contactmomenten vergroot. Hierdoor nam interesse in de energietransitie toe en daarmee ook de motivatie om ook echt in het verduurzamen van de woning te investeren.
Een andere uitdaging was de financiering. De hoge kosten hielden de bewoners tegen om verduurzamingsmaatregelen te treffen. Om die reden zijn er financieringsconstructies opgezet.
In samenwerking met alle verschillende partijen hebben we een compleet Wijkuitvoeringsplan geschreven. Het intensieve contact met de buurtbewoners heeft daar zeker aan bijgedragen.
De komende jaren moet het Wijkuitvoeringsplan als leidraad gaan fungeren voor het verduurzamen van Heesakker. Hier moeten de recent opgestelde financieringsconstructies aan gaan bijdragen (Woonpas, Verzilverlening). Ook zijn er voor verschillende wijkbewoners (maatwerk)adviesrapporten opgesteld. Die rapporten hebben voor de bewoners inzichtelijk gemaakt welke maatregelen ze kunnen treffen om hun woning te verduurzamen en wat de kosten daarvan zijn.
“Met de ondersteuning vanuit De Warmtetransitiemakers hebben we in een jaar tijd flinke stappen gezet in onze eerste transitiewijk. Hun kennis en netwerk, samen met het prettige bewonerscontact heeft er voor gezorgd dat we ons geen zorgen hebben hoeven maken over draagvlak of haalbaarheid. Ook de contacten met (installatie-)bedrijven en College en Gemeenteraad hebben geholpen vertrouwen te scheppen”.
– Martijn Kösters, Gemeente Cranendonck