Het Warmteprogramma in 6 stappen – NPLW ondersteuningsaanbod

Het Warmteprogramma in 6 stappen – NPLW ondersteuningsaanbod

Wil jouw gemeente ook haar visie over warmte vastleggen voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen? Tot 13 november (De datum van het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte) leggen we in een reeks berichten uit hoe wij het Warmteprogramma opbouwen in 6 stappen. Werk samen met ons en andere gemeenten aan het warmteprogramma met het NPLW ondersteuningsaanbod

(navigeer onderaan naar de 6 stappen van het warmteprogramma)

“In welke wijken is een warmtenet kansrijk? Wanneer maakt elke wijk de overstap naar aardgasvrij? Welke partijen betrekken we in het traject? Krijg ik als gemeente hulp bij het opstellen van het warmteprogramma?” (op die laatste is het antwoord ja!)

Het warmteprogramma is de laatste kans voor realiseren van warmtenetten

Het warmteprogramma is hier. In elke gemeente moet eind 2026 het warmteprogramma vastgesteld zijn door de Burgemeester & Wethouders*. Daarom is het slim om nu al te beginnen. In het warmteprogramma biedt de gemeente duidelijkheid en handelingsperspectief voor haar inwoners, ondernemers en professionele stakeholders. Het programma geeft helder weer welke wijken wanneer van het aardgas af gaan, en welke aardgasvrije warmteoplossing de voorkeur heeft in elke wijk. Deze ronde warmteprogramma’s is de laatste kans om gebieden met potentie voor collectieve warmte vast te stellen; wanneer de gemeente hier deze ronde warmteprogramma niet aangrijpt, zullen verschillende gebouw- en woningeigenaren de komende vijf jaar het individuele pad kiezen. Dit doet de businesscase voor warmtenetten in deze gebieden de das om. Ook dwingt het programma de uitvoeringsstrategie van de gemeentelijke warmtetransitie vorm te geven: met welke acties halen we onze doelstellingen, welke uitvoeringsorganisatie hoort hierbij en welke middelen zijn daarvoor nodig?

*Aanname hier is de inwerkingtreding van de Wet (Wgiw) en het Besluit (Bgiw) gemeentelijke instrumenten warmtetransitie waardoor het warmteprogramma als verplicht programma met de inhoudelijke en procesmatige verplichte onderdelen geldt.

Van elkaar leren met het NPLW ondersteuningsaanbod

Elke gemeenten staat voor deze opgave, dus laten we van elkaar leren en vooral NIET overal het wiel opnieuw uitvinden. Daarom biedt het NLPW een ondersteuningsaanbod aan álle gemeenten in Nederland. In dit ‘Ondersteuningsaanbod Warmteprogramma’ word je als gemeente stapsgewijs begeleid in het opstellen van het warmteprogramma. We werken toe naar een ontwerp-warmteprogramma dat eind 2025 gereed is voor besluitvorming. Per provincie organiseren we 6 fysieke bijeenkomsten met huiswerkopdrachten en 5 digitale leerkringen. Je werkt nauw samen met andere gemeenten en ook regelmatig met partners zoals de netbeheerder en woningcorporaties. Meld je nú aan voor het ondersteuningsaanbod en ga in januari vliegend van start met het maken van het warmteprogramma voor jouw gemeente!

Aanmelden kan via de link hieronder tot 6 december.

Leer meer op het Regionale Energiecongres op 13 november

En ja, je leest het goed; wij – De WarmteTransitieMakers – organiseren namens en samen met het NPLW dit ondersteuningsaanbod warmteprogramma. We zijn hier enorm trots op en kijken ernaar uit. Dit IS de missie van De WarmteTransitieMakers: het versnellen van landelijke en lokale warmtetransitie door kennisdeling en zo werken aan: ‘Duurzame warmte voor iedereen!

Wil je meer weten over het ondersteuningsaanbod en onze rol daarin? Morgen, 13 november, geven wij een toelichting op het aanbod op het Regionale Energiecongres in ronde drie (15:00-16:00), in de sessie van het NPLW: ‘Aan de slag met het Warmteprogramma: ondersteuningsaanbod en handreiking’

Uitlegfilmpje NPLW ondersteuningsaanbod warmteprogramma

Wil je meer weten?

Kun je niet wachten en wil je nu aan de slag met het warmteprogramma? Of heb je nog vragen? Intelligent! Neem dan contact op met onze thema-trekker Pieter Jeen de Boer

Wil je meer weten? Ik kom graag met je in contact!

Dit is de laatste post in een reeks van 8. Klik hier voor de eerdere posts