Wat betekent de overstap naar aardgasvrij wonen voor huurders?

Wat betekent de overstap naar aardgasvrij wonen voor huurders?

Jouw huurwoning aardgasvrij: wat betekent dat voor jou?

De overstap naar aardgasvrij wonen heeft ook invloed op huurwoningen. Ben je als huurder verplicht? Wat voor invloed heeft het op je huurprijs en welke andere veranderingen brengt het met zich mee?

In deze FAQ vind je antwoord op de veelgestelde vragen van huurders.


Gaat mijn huur omhoog als mijn woning aardgasvrij wordt?

Dat hangt af van de aanpak in de woning. Als er eerst flink geïsoleerd wordt, waardoor de woning een beter energielabel krijgt, kan de verhuurder een huurverhoging doorberekenen. Vaak is de besparing op de energierekening hoger dan die huurverhoging, zodat je per maand goedkoper uit bent.

Als er een collectieve (blok)verwarming is die omgezet wordt naar stadswarmte verandert er niets in de woning en ook niet in de huurprijs. Mogelijk verandert wel het bedrag dat voor de warmte betaald wordt.

Wordt de woning gerenoveerd naar ‘Nul op de meter’ (zeer energiezuinig, zodat je bijna geen energie meer gebruikt), dan mag de verhuurder naast de huur ook een ‘energieprestatievergoeding’ rekenen. Deze komt als het ware in plaats van de energienota (die dan zeer laag of nul is). De verhuurder kan hiermee de kosten van de renovatie en zeer goede isolatie bekostigen.


Zijn huurders verplicht om mee te doen met aardgasvrij?

Als er meerdere zaken aan of in de woning worden aangepast dan kan de verhuurder je alleen verplichten om mee te werken als minstens 70% van de huurders instemt met het plan. Dit geldt overigens voor alle renovaties die verder gaan dan (groot) onderhoud.


Wat veranderd er aan mijn woning als deze aardgasvrij gemaakt wordt?

De specifieke veranderingen voor jouw woning zijn afhankelijk van de plannen van de woningcorporatie. Er zijn drie mogelijkheden om een aardgasvrij te maken: een aansluiting op een warmtenet, elektrische oplossingen zoals een warmtepomp of een nieuwe, duurzame vorm van gas. Daarnaast heb je een nieuw kooktoestel nodig.

Koken

Koken gaat niet langer op gas, maar kan met een inductieplaat, elektrische kookplaat of keramische kookplaat. Hiervoor moet je als bewoner zelf een nieuw kooktoestel aanschaffen.

Warmtepomp

Als er gekozen wordt voor elektrische oplossingen, krijg je bijna altijd een warmtepomp. Voor de installatie van een warmtepomp, moeten er een aantal maatregelen genomen worden. Er is ruimte nodig in een gangkast of andere kamer, in de tuin, op het balkon of op het dak om de warmtepomp te plaatsen.. Een warmtepomp is namelijk groter dan een cv-ketel en bestaat uit een binnen- en buitengedeelte.

Omdat warmtepompen gebruik maken van een lage temperatuur is het heel belangrijk dat je huis vergaand geïsoleerd wordt en alle naden en kieren gedicht worden. Gebeurt dit niet, dan gaat er te veel warmte verloren en krijg je de woning niet goed warm. Daarnaast heb je in een goed geïsoleerd huis een ventilatiesysteem nodig, liefst met warmteterugwinning. Door de lage temperatuur kunnen bestaande radiatoren de warmte vaak niet voldoende door huis verspreiden. Ze worden daarom meestal vervangen door wand- en/of vloerverwarming of speciale lage-temperatuurradiatoren.

Warmtenet

Bij aansluiting op een warmtenet komt de warmte via leidingen je huis binnen. Je hebt geen cv-ketel nodig en daarmee win je ruimte in huis. Een warmtenet kan een hoge of lage temperatuur hebben. Bij een warmtenet op hoge temperatuur (70 – 90 graden) kan het je de bestaande radiatoren meestal gewoon blijven gebruiken. Bij een warmtenet op lage temperatuur wordt er, net als bij een warmtepomp, vaak vloer- en/of wandverwarming geplaatst of speciale radiatoren voor lage temperatuur. Ook is het erg belangrijk de woning vergaand te isoleren en naden en kieren te dichten. Er gaat dan zo min mogelijk warmte verloren, wat zorgt voor een comfortabele temperatuur in huis.

Duurzaam gas

De woningcorporatie kan ook besluiten over te stappen op een ander type gas, zoals groen gas of waterstof. Een voordeel hiervan is dat de gasleidingen grotendeels in gebruik kunnen blijven. Omdat duurzaam gas warmte met een hoge temperatuur levert (net als aardgas), zijn grote aanpassingen aan de woning niet noodzakelijk. Er zijn ook nadelen: uit onderzoek blijkt dat in Nederland niet genoeg biogas en waterstof gemaakt kan worden voor alle woningen en bedrijven. Biogas en waterstof zijn daarom vooral geschikt voor woningen die lastig op een andere manier zijn te verwarmen, bijvoorbeeld monumenten. Ook is de prijs van duurzaam gas nu nog erg hoog. Hoe dat in de toekomst zal zijn is onzeker.



Laura van der Noort
Sr. Adviseur
06-39833154
laura.van.der.noort@dwtm.nl

Heb je vragen over de overstap naar aardgasvrij wonen als huurder?

Ik kom graag met je in contact.