Buurtuitvoeringsplan voor de Kleurrijke Buurt en de Romantische buurt Zuid, Doetinchem

Buurtuitvoeringsplan voor de Kleurrijke Buurt en de Romantische buurt Zuid, Doetinchem

De gemeente Doetinchem heeft in de transitievisie warmte een aantal wijken benoemd die kansrijk zijn voor het uitwerken van een wijkuitvoeringsplan. Voor de Romantische Buurt Zuid zou een individuele aardgasvrij oplossing kansrijk zijn, en in de Kleurrijke buurt zou een collectieve oplossing ook een mogelijkheid zijn.

We zijn gestart met een uitgebreide wijkanalyse van beide buurten, zowel op technisch vlak als sociaal-economisch. In gesprekken met de stakeholders (gemeente, woningcorporatie, Liander) en na analyse van de data bleek dat de buurten in grote lijnen vergelijkbaar zijn. De kansrijkheid van de collectieve oplossing bleek toch vrij gering, waarmee voor beide buurten het ‘individuele alternatief’ als voorkeursoplossing voorgesteld werd. Vervolgens is de uitwerking van de beide buurtuitvoeringsplannen samengevoegd in éen traject met uitwerking in éen plandocument.

Participatie via een meedenkersgroep

In het proces zijn meerdere, verschillende participatiemomenten geweest. Een ‘meedenkersgroep’ is gevormd om wat vaker mee te sparren over de bevindingen van de analyse, de specifieke vragen van bewoners en hoe deze op te lossen, en om het communicatie-materiaal bij te toetsen. Er is een voorlichtingsbijeenkomst voor alle inwoners geweest bij de start, en een informatiemarkt meer naar het einde van het traject om inwoners concrete informatie en handelingsperspectief te bieden.

Voor zes representatieve woningtypes, 3 in elke buurt, zijn informatieve brochures gemaakt waarin opties voor aardgasvrij verwarmen met kostenindicatie en terugverdientijd zijn vermeld. Deze zijn beschikbaar voor inwoners van de wijk. De brochures zijn mooi vormgegeven, duidelijk en informatief en geven bewoners houvast bij het maken van een keuze voor duurzaam verwarmen. De berekeningen zijn met de meedenkersgroep doorgenomen en met hen gevalideerd, zodat het ook echt past op de lokale situatie.

Een einddatum voor aardgas

De belangrijkste stap was het gezamenlijk bepalen van de beoogde ‘einddatum voor aardgas’ en hiermee het richten van de communicatiestrategie vanuit de gemeente. Hoewel de woningen in deze buurten (vrijwel) geheel geschikt zijn voor verwarmen op lagere temperatuur, is het vanwege de belasting van het laagspannings-elektriciteitsnet niet gewenst dat er op korte termijn massaal elektrisch verwarmd wordt.

In overleg met Liander zijn verschillende scenario’s van overstappen besproken, mede gebaseerd op informatie van bewoners over het verwachte vervangingsmoment van hun CV ketel. In het buurtuitvoeringsplan is vastgelegd dat overstappen op een ‘natuurlijk moment’ zoals bij vervanging van de ketel de komende jaren mogelijk is. Een buurtgerichte campagne kan gaan starten rond 2030, zodra Liander de aanpassing van het wijknetwerk heeft afgerond.

Werkwijze wordt herhaald in andere buurten in de wijk

Het Buurtuitvoeringsplan is vastgesteld door het college van B&W. De aanpak voor deze twee buurten is aanleiding geweest om de werkwijze van dit plan uit te rollen over de gehele wijk waarin deze buurten gelegen zijn. De hele wijk is goed vergelijkbaar met de twee buurten, waardoor de analyse aanpak, participatie en communicatie in een groter plan opgenomen kunnen worden. Oplevering hiervan wordt eind 2024 verwacht.

Meer weten over dit project? Ik kom graag met je in contact!