Gespreksstarters bestuurlijke doe-ateliers voor het NPLW
Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) heeft in samenwerking met de regiocoördinatoren lokale warmte van de 30 RES-regio’s bestuurlijke doe-ateliers georganiseerd. Dit zijn bijeenkomsten waarin de bestuurders (wethouders, gedeputeerde en bestuurlijke vertegenwoordiger van de netbeheerder) per regio met elkaar in gesprek gaan over de warmtetransitie. Zo krijgen zij gezamenlijk een goed overzicht van de huidige ontwikkelingen in de warmtetransitie binnen hun regio.
In deze doe-ateliers staan de bestuurlijke opgave en de regierol in de warmtetransitie centraal. Het NPLW praat de bestuurders tevens bij over landelijke ontwikkelingen en instrumenten die ontwikkeld worden om de lokale warmtetransitie te ondersteunen. Het NPLW heeft behoefte aan ondersteuning bij de voorbereiding van de bijeenkomsten. DWTM is gevraagd per regio een “gespreksstarter” in visuele vorm te maken.
Wethouders, gedeputeerden en andere bestuurders krijgen over verschillende onderwerpen – vaak van meerdere organisaties, personen en andere bronnen – uiteenlopende informatie aangereikt die ze nodig hebben om besluiten te nemen en of beleid te maken. Correcte en goed onderbouwde informatie is uiteraard belangrijk.
De kunst is om die informatie op een begrijpelijke manier over te dragen. Dat bevordert een efficiënte en goede besluitvorming. Grote hoeveelheden data is grafisch op een compacte wijze weer te geven. De ‘gespreksstarters’ moeten dan ook feitelijke informatie bevatten die op een aantrekkelijke manier wordt gepresenteerd. De informatie moet ondersteuning bieden voor en energie geven aan de discussies in de bestuurlijke doe-ateliers. En de hoeveelheid informatie moet ‘behapbaar’ zijn.
We zijn trots op het creatieve proces om met beperkte inspanning en gebruik van beschikbare data en andere informatie heldere grafieken en kaarten te leveren per regio. Bovendien hebben we daarbij het hele palet aan belangrijke bestuurlijke vraagstukken in de warmtetransitie gepresenteerd: isoleren, individuele en collectieve warmteoplossingen, energiearmoede en lokale initiatieven.
Als resultaat leverden we presentaties met kaarten, grafieken en toelichtende teksten met kansen voor de regio’s op de korte termijn, zoals hieronder te zien. Op de meeste kaarten waren links toegevoegd naar interactie websites.
“De samenwerking met DWTM was prettig. Jullie hebben veel creativiteit ingezet en waren flexibel om snel te schakelen en de opzet tussentijds bij te stellen. Bovendien bood jullie toelichting op het kaartmateriaal een goede ondersteuning voor onze begeleiders van de doe-ateliers.”