Wijkanalyse voor Broeksittard en Obbicht, gemeente Sittard-Geleen

Wijkanalyse voor Broeksittard en Obbicht, gemeente Sittard-Geleen

Wijkanalyse voor Broeksittard en Obbicht, gemeente Sittard-Geleen

De gemeente Sittard-Geleen had de wens om voor de dorpen Broeksittard en Obbicht een wijkuitvoeringsplan te maken. Ze hebben ons ingeschakeld om hen te ondersteunen bij de eerste stap hiervoor: de wijkanalyse.

Voor beide dorpen hebben we de wijkanalyse gemaakt op technisch, ruimtelijk en sociaal gebied. We hebben door het inzetten van statistieken, een warmtetoolstudie, stakeholdersessies met experts en een enquête de dorpen goed kunnen analyseren. De twee analyses geven de gemeente een compleet beeld van de bewoners (met wie hebben ze te maken en hoe staan zij in de warmtetransitie), andere stakeholders en welke warmteoplossingen er kansrijk zijn.

Daarnaast hebben we geadviseerd over het vervolg om tot een Wijkuitvoeringsplan(WUP) te komen. Zo kan de gemeente nu de volgende stapnemen en deze analyse uit werken tot een WUP.

Aangewezen startwijk stuit op weerstand van bewoners

Broeksittard en Obbicht zijn de eerste dorpen/wijken waar de gemeente aan de slag gaat met een WUP. Dit zijn startwijken omdat de grote warmtenetten die in de buurt liggen, hier niet worden aangesloten. De wijken bestaan beide uit veel rijtjeshuizen en veel oudere woningen, waardoor het niet de makkelijkste wijken zijn. Daarnaast zijn het ook niet de rijkste wijken. Bewoners staan dan ook niet te springen dat hier begonnen wordt, ook al neemt de gemeente de tijd en hoeven de dorpen pas in 2050 helemaal aardgasvrij te zijn.

De vervolgstap richting een WUP

We hebben ook praktisch advies gegeven hoe het vervolgtraject eruit ziet en welke interne en externe capaciteit daarvoor nodig is. De gemeente gaat nu verder aan de slag met het proces van het opstellen van een WUP (samen met een nog te bepalen externe partij)

Meer weten over dit project? Ik kom graag met je in contact!

Samenwerkingsovereenkomst Buurtwarmte en De WarmteTransitieMakers

Buurtwarmte en DWTM
slaan de handen ineen

Samenwerkingsovereenkomst Buurtwarmte en De WarmteTransitieMakers

De samenwerkingsovereenkomst is getekend!

De WarmteTransitieMakers en Buurtwarmte zien een groeiende bijdrage van bewonersinitiatieven en lokale organisaties in de warmtetransitie, en dan vooral bij de ontwikkeling van warmtenetten. De bewonersinitiatieven beschikken over veel kennis van de lokale situatie, maar missen in de meeste gevallen specifieke kennis om tot de realisatie van een warmtenet te komen.


We zien veel overeenkomsten in de manier van werken en de kernwaarden van onze organisaties. Onze aanvullende expertise zetten we nu al in bij enkele projecten. Deze samenwerking is versterkt door het ondertekenen van een samenwerkingsovereenkomst voor vragen van gemeenten of andere partijen waarbij een energiecoöperatie betrokken is. Hiermee versterken we de realisatiekracht van energiecoöperaties in de warmtetransitie en werken we aan duurzame warmte voor iedereen. 

Meer weten over deze samenwerking? Kom in contact!