Feiten en fabels over de kosten van aardgasvrij wonen

De kosten van aardgasvrij wonen: feiten en fabels

Feiten en fabels: wat zijn de kosten van aardgasvrij wonen?

Als het gaat over aardgasvrij wonen, dan gaat het ook vaak over de betaalbaarheid van alternatieven. Wie betaalt welke kosten? En wat levert de overstap op?

In deze FAQ gaan we in op de feiten en fabels rondom de kosten van aardgasvrij wonen.


Wie gaat de overstap naar aardgasvrij wonen betalen?

Betaalbaarheid is één van de belangrijkste voorwaarden voor de warmtetransitie. De landelijke overheid heeft uitgebreide subsidieregelingen in voorbereiding of uitvoering, zowel voor gemeentes als voor woningeigenaren en huurders. Het Warmtefonds biedt leningen voor duurzame investeringen aan eigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE’s). Er zijn subsidies voor eigenaren via de ISDE-regeling, voor huurders via de SAH regeling en voor VvE’s via de SVVE regeling.

Daarnaast zullen aardgasvrije technieken zoals warmtepompen in de komende jaren mogelijk goedkoper worden doordat veel ontwikkeling plaatsvindt en producten steeds meer met massaproductie gemaakt kunnen worden. 


Is duurzame warmte duurder dan aardgas?

Wonen zonder aardgas is, sinds de forse stijging van energieprijzen, op dit moment vaak net zo duur of goedkoper dan wonen met aardgas. Dit geldt vooral voor huizen met redelijke tot goede isolatie. Er is wel een hogere investering vooraf nodig in de installatie, maar de jaarlijkse energiekosten zijn fors lager.

Woningen met matige of slechte isolatie zullen eerst een investering in isolatie nodig hebben, zoals HR+++ glas of vloer- en dakisolatie. Bij de hoge aardgasprijs zal duurzame warmte steeds gunstiger uitpakken. .

Hoe hoog de kosten zijn en welke oplossing het goedkoopst is, verschilt flink per woning. Het hangt af van de isolatie van de woning, en welke warmtebronnen er in de buurt zijn.

Bij lagetemperatuurverwarming, zoals een warmtepomp of een warmtenet op lage temperatuur, is vooral de investering aan het begin hoog. De energierekening is lager. Dit komt omdat een warmtepomp bijna altijd gecombineerd moet worden met vergaande isolatie en het installeren van wand- of vloerverwarming. Door de energiebesparing die het oplevert, is het soms dan ook mogelijk om deze investering over een langere termijn terug te verdienen.

Bij een warmtenet op hoge temperatuur of groen gas is het precies andersom: hiervoor zijn minder aanpassingen aan de woning nodig, zodat de kosten aan het begin lager zijn. Vaak is de energierekening dan juist hoger.

De gemeente heeft in de Transitievisie Warmte beschreven wat mogelijke opties voor de wijken in de gemeente zijn, of er al plannen in bepaalde wijken ontwikkeld worden, en welke oplossing het goedkoopst is voor de verschillende typen woningen.

Voor alle woningen geldt: isoleren is altijd een goed idee omdat je daarmee energie bespaart, of dat nu aardgas- of duurzame energie is. Energie die je niet gebruikt kost ook niets!


Waarom wachten we niet gewoon als het nu nog duur is? 

Op dit moment zien we dat verwarmen met aardgas ineens heel duur is geworden. De komende jaren zal de aardgasprijs waarschijnlijk wel weer gaan dalen, maar niet meer tot het niveau van vóor 2022. Hoe minder aardgas er nodig is, hoe minder onzekerheid je hebt over de kosten hiervan.

In Nederland hebben we afgesproken om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Dit lijkt ver weg, maar de opgave is enorm. Daarom willen we graag zo snel mogelijk de eerste woningen en wijken aardgasvrij maken. Er zijn voor veel woningen prima duurzame, betaalbare alternatieven en hiervoor zijn ook subsidies beschikbaar. Heb je nu een CV ketel die vervangen moet worden, kijk dan of er een (hybride) warmtepomp geplaatst kan worden.

Heb je extra isolatie nodig, wacht daar dan niet mee als dat niet hoeft. Zeker met de hoge aardgasprijs is isolatie een slimme investering, die je terugverdient. Bovendien zorgt isolatie voor een comfortabele woning.


Zijn er subsidies voor de overstap naar aardgasvrij?

Zeker. Om het aardgasvrij worden betaalbaar(der) te maken zijn er verschillende soorten subsidies vanuit de overheid beschikbaar. Onder andere voor warmtepompen, zonneboilers en isolatiemaatregelen. Vanuit het Rijk zijn er regelingen voor eigenaren, voor huurders en voor VvE’s, te vinden op de website van RVO.

Op website Verbeterjehuis is in samenwerking met Milieu Centraal een overzicht beschikbaar gemaakt voor de actuele subsidieregelingen per gemeente.


Heb ik straks geen gasrekening meer?

Als je wordt aangesloten op een warmtenet, of wanneer jouw huis all-electric wordt en je voor verwarmen, warm water én koken geen aardgas meer gebruikt, dan ben je volledig onafhankelijk van aardgas. Je hebt dan ook geen gasrekening meer. Met een warmtenet krijg je wel een rekening voor de warmte. Deze rekening komt van de aanbieder van het warmtenet, en wordt berekend door de hoeveelheid warm water te meten die je huis binnenkomt.

Woningen die overstappen op elektrische oplossingen zoals een warmtepomp of infraroodpanelen, hebben alleen een rekening voor elektriciteit. Als je zelf ook energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, is je stroomrekening vanzelfsprekend lager.

Kies je voor een hybride warmtepomp als tussenoplossing, dan heb je nog wel gasverbruik voor de koude perioden en voor het warmtapwater. Woningen die verwarmd gaan worden met groen gas, krijgen natuurlijk nog wel een gasrekening


Ik wil van het aardgas af. Kost het afsluiten van de gasaansluiting geld?

Niet meer! Tot voorkort brachten netbeheerders een paar honderd euro in rekening voor de werkzaamheden om de gasaansluiting te verwijderen. Dat is veranderd. Nu is het afsluiten van de aardgasaansluiting bij alle netbeheerders in Nederland gratis.


Wat levert het mij op?

Wat het oplevert is afhankelijk van de huidige isolatie en installatie van jouw woning, en hoe deze verbeterd en verduurzaamd kunnen worden. Woon je in een relatief nieuwe woning, en is je CV ketel binnenkort aan vervanging toe? Goede kans dat je zonder grote aanpassingen meteen over kunt stappen op een duurzame warmtepomp en je energiekosten hierdoor kunt verlagen.

Woon je in een wat oudere woning, dan is isolatie nuttig en nodig, en het levert je direct meer wooncomfort op.  Muurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie en kierdichting verdienen zichzelf binnen een paar jaar terug. Zeer goed isolerend glas is duurder, maar zorgt voor een forse comfortverhoging.

Ook vloerverwarming is comfortabel en de beste manier om met een lage temperatuur te verwarmen. Laat je goed adviseren door een onafhankelijke partij, zoals éen van de vele regionale energieloketten. Kijk voor meer informatie op www.verbeterjehuis.nl om voor jouw woning de mogelijkheden verder te onderzoeken.



Thijs de Booij
Algemeen directeur / eigenaar
06-34493848
thijs.de.booij@dwtm.nl

Wat is jouw uitdaging?

Ik bel je graag voor een oriënterend gesprek.


Laura van der Noort
Sr. Adviseur
06-39833154
laura.van.der.noort@dwtm.nl

Heb je vragen over de kosten van aardgasvrij wonen?

Ik kom graag met je in contact.