Kennisevent | Aanpak aardgasvrije buurten

Kennisevent | Aanpak aardgasvrije buurten

Geleerde lessen na een jaar werken aan uitvoeringsplannen

Het is tijd om te doen, tijd voor de Uitvoeringsplannen! Verschillende gemeenten zijn er al mee aan de slag, anderen staan in de startblokken. Als gemeente wil je het wiel niet opnieuw hoeven uitvinden. Daarom delen we op 1 februari tijdens verschillende korte deelsessies onze geleerde lessen, kennis en inspiratie over het opstellen van Uitvoeringsplannen voor aardgasvrije wijken.

Meld je gratis aan

De deelsessies worden gegeven door verschillende experts uit het werkveld, zowel vanuit De WarmteTransitieMakers als daarbuiten. Tijdens deze middag gaan we in op o.a. onderstaande vragen:

  • Hoe kies je de beste warmteoplossing voor een buurt? Hoe geef je buurtbewoners een stem bij deze keuze?
  • Aan welke (juridische) voorwaarden moet een uitvoeringsplan voldoen? 
  • Hoe betrek je de buurt? Hoe bereik je het stille midden?
  • Hoe organiseer je met lokale installateurs een aanbod voor buurtgenoten, en maak je de overstap makkelijk?
  • Welke samenwerkingsmodellen zijn er voor de ontwikkeling van (publieke) warmtenetten? Hoe start je dit proces?
  • Hoe voorkom je dat netcongestie roet in het eten gooit?

Het programma

We starten de middag met een gezamenlijke kick-off. Hier schetsen we het grote plaatje rondom onze aanpak voor een Uitvoeringsplan en hoe de verschillende deelsessies daar onderdeel van zijn.

Ronde 1
Deelsessie | Wijkanalyse: met bewoners de beste oplossing voor de buurt kiezen
Welke warmteoplossing past het best bij de buurt? Bij die vraag spelen technische, financiële, sociale en duurzaamheidsargumenten een rol. In de gemeenten Haarlem en Buren doorlopen we dit keuzeproces samen met bewonersgroepen. De DWTM Warmtetool geeft inzicht in kosten en CO2-uitstoot, enquêtes in wat de buurt belangrijk vindt. Een bewonersgroep denkt stap voor stap mee en brengt advies uit aan hun buurtgenoten.
Deze workshop wordt begeleid door Laura van der Noort

Ronde 2
Deelsessie 1 | “Maar dat is mijn mening” – Begrijpen van de behoefte van inwoners
Vragen uit de zaal, input van meedenkers uit een werksessie. Waardevolle informatie, maar wat doen we er mee? Tijdens deze Design Thinking oefening gaan we na hoe de behoeften van inwoners invloed hebben op onze werkzaamheden. We gaan het gesprek aan met onze fictieve inwoner Jan van Tivries, luisteren naar zijn ideeën en vragen door. Zo werken we naar een bewonersgerichte aanpak.  
Deze workshop wordt begeleid door Willem Steenkamer

Deelsessie 2 | Moderne wijkaanpak
Wijken en woningen gebouwd na 1992 zijn goed geïsoleerd en hebben de ventilatie vaak op orde. Deze wijken kunnen met relatief weinig inspanningen en kosten aardgasvrij worden. Toch zien we dat er nog maar weinig aandacht is om deze wijken aardgasvrij te maken, zonde! In deze workshop vertellen we je alles over de Moderne wijkaanpak. Hiermee kunnen wijken versneld aardgasvrij worden. Bovendien helpt dit om de maandlasten van bewoners te verlagen.
Deze workshop wordt begeleid door Michiel van der Vight en Lieven Andringa (Winst uit je Woning)

Ronde 3
Deelsessie 1 | Gebouwtool: maatwerk voor elke woning
Wat komt er allemaal bij kijken als je een woning gaat verduurzamen? Wanneer is een woning klaar voor de overstap op bijvoorbeeld een warmtepomp? Wat zijn de kosten en baten en wanneer is een investering rendabel voor een bewoner? In deze workshop vertellen we je hoe we onze Gebouwtool en Aardgasvrijhuis.nl inzetten in projecten.
Deze workshop wordt begeleid door Joachim Kooijinga en Niek Brinkhof

Deelsessie 2 | Juridisch kader: Veranderende wetgeving, wat vraagt dit van gemeenten?
Er verandert veel op juridisch vlak. In deze verdiepende workshop gaan we in op de Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de borging daarvan in het stelsel van de Omgevingswet. Welke rol wordt van gemeenten gevraagd, en welke voorwaarden geven deze wetten aan het Uitvoeringsplan en de TVW 2.0?
Deze workshop wordt begeleid door Sanne Schipper (AKD)

Gezamenlijke afsluiting & borrel
Uiteraard sluiten we gezamenlijk deze middag af door inzichten te delen en ervaringen op te halen. Tot slot is er op ons kantoor een borrel om na te praten.

Praktische informatie

Op donderdag 1 februari ben je vanaf 12:45 uur van harte welkom op Campus Werkspoor in Utrecht.  Hier gaan we om 13:00 uur van start en sluiten we rond 17:00 uur af met een borrel op ons kantoor in Houtwerk.

  • Datum: 1 februari 2024
  • Tijd: 13:00 uur – 17:00
  • Locatie: Campus Werkspoor, Utrecht
  • Investering: Het evenement is gratis. Bij aanmelding rekenen we op je aanwezigheid.

In het kort:

✔️ Donderdag 1 februari 2024
✔️ Van 13:00 -17:00 uur
✔️
Campus Werkspoor in Utrecht
✔️ Gratis workshop. Na aanmelding rekenen we op je aanwezigheid.

Aanmelden

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze sessie.


Laura van der Noort
Sr. Adviseur
06-39833154
laura.van.der.noort@dwtm.nl

Heb je vragen over deze workshop?

Ik kom graag met je in contact