Dit doen wij als bedrijf om onze CO₂-uitstoot te compenseren

Dit doen wij als bedrijf om onze CO₂-uitstoot te compenseren

Dit doen wij als bedrijf om onze CO₂-uitstoot te compenseren

Bij De WarmteTransitieMakers en Greenvis werken we elke dag hard om de CO₂-uitstoot van de gebouwde omgeving terugdringen. Maar als bedrijf zorgen wij zelf natuurlijk ook voor CO₂-uitstoot, dit compenseren wij.

Met deze stappen verlagen wij onze CO₂-uitstoot

In 2021 hebben we als bedrijf een aantal doelen voor 2025 gesteld op het gebied van het kantoor, ons vervoer, en onze eigen woningen om deze uitstoot zo ver mogelijk terug te brengen. Een groot deel daarvan is al gelukt!

Zo is ons kantoor natuurlijk aardgasvrij, zo veel mogelijk gebouwd van duurzame materialen(hout) en wekken we onze eigen groene stroom op. Ook is de lunch op kantoor volledig vegetarisch, krijgen werknemers een volledige reisvergoeding voor het OV en een fietsvergoeding of Swap-fiets. Er zijn elektrische deelauto’s beschikbaar en we bouwen de reisvergoeding op fossiel vervoer sinds 2021 af naar €0,- in 2025. Hierdoor hebben we onze uitstoot weten te verlagen naar 28,5 ton CO2 per jaar, wat gelijk staat aan ongeveer 1,5 huishoudens. Daar zijn­­ we al heel trots op!

Zo berekenen wij onze CO₂-uitstoot

We hebben op basis van data van onder andere het PBL en Milieu Centraal (zie onderaan de volledige bronnenlijst) de grote bronnen van CO₂-uitstoot uitgezocht en uitgerekend. Eten, vervoer, spullen, en energieverbruik zijn de grootste bijdragers aan uitstoot (Milieu Centraal, z.d.), daarom hebben we die berekend voor ons bedrijf in het jaar 2023:

  • Uitstoot energieverbruik:
    Ons kantoor is aardgasvrij, dus we hebben alleen elektriciteitsverbruik. Omdat wij onze eigen groene stroom opwekken is onze actieve uitstoot voor energieverbruik nagenoeg 0.
  • Uitstoot fossiel reizen:
    We stimuleren fossiel-vrij reizen, maar natuurlijk is dat niet voor iedereen nu al mogelijk. In dit jaar hebben we 57.000 fossiele kilometers gereden voor ons woon-werk verkeer. Met een gemiddeld verbruik van 15km per liter benzine (ANWB, z.d.) is er dus 57.000/15= 3.800 liter benzine verbruikt. 1 liter benzine verbranden stoot zo’n 2,8kg CO₂ uit (Stimular, z.d.). Dus 3.800 liter *2.8 kg CO₂/l = 10.640 kg CO₂ per jaar.
  • Uitstoot vegetarische lunches:
    De uitstoot van vegetarisch dieet van een gemiddelde Europeaan is 6,4 kg CO₂ per dag (PBL, 2012). We gaan er voor het gemak van uit dat de lunch 1/3 van het dieet is. Dus per lunch is de uitstoot 2.13kg CO₂. We eten gemiddeld op kantoor zo’n 120 lunch maaltijden per week. Dus 2.13*120 * 52 weken = 13.291 kg CO₂ per jaar.
  • Uitstoot spullen:
    Welke spullen we verbruiken is lastig te berekenen, daarom hebben we gekeken naar het afval. Per week gooien wij gemiddeld 10 volle vuilniszakken weg. Een volle zak weegt ongeveer 6 kilogram. Eén kg afval zorgt voor zo’n 1.4kg CO₂-uitstoot (CE-Delft, 2016). Met 10 zakken per week van 6 kg is dat dus 1.4*6*10= 84kg CO₂ per week. * 52 weken = 4.368 kg CO₂ per jaar.

CO₂-uitstoot compenseren met Carbonkiller in plaats van bomen

Grof gezien stootten we afgelopen jaar dus zo’n 28,5 ton CO₂ uit per jaar als bedrijf. Volgens milieu centraal (z.d.) valt dat in de ordegrootte van 1,5 huishoudens. Niet slecht voor een bedrijf met bijna 50 medewerkers, maar we willen natuurlijk nog minder CO₂-uitstoot. Daarom zetten we komende jaren in op het nog verder terugbrengen van fossiel reizen en op het helpen verduurzamen van de woningen van onze werknemers.

De huidige uitstoot compenseren we. Hoe goed CO₂ compensatie methodes werken blijft een punt van discussie. Wij denken dat carbonkiller de meest praktische manier is om CO₂-uitstoot te voorkomen op andere plekken. Daarom kopen wij Europese CO₂-uitstoot rechten op, zodat andere bedrijven deze niet meer kunnen uitstoten.

Hoe werkt Carbonkiller en CO₂-uitstoot rechten (EU ETS)?

De Europese Unie (EU) verdeelt en verkoopt uitstootrechten (ETS) aan Europese bedrijven (Nederlandse Emissieautoriteit, 2023). Eén emissierecht geeft het recht om 1 ton CO₂ uit te stoten in dat jaar. Meer mag niet, tenzij dat bedrijf dan nieuwe emissierechten bijkoopt van een bedrijf wat uitstoot rechten over heeft. Of het kiest ervoor om maatregelen te nemen hun eigen uitstoot te verminderen.

Het totaal aantal rechten wat de EU verdeelt neemt ieder jaar een beetje af, om zo bedrijven te stimuleren om hun CO₂-uitstoot terug te dringen. Het is voor iedereen mogelijk om emissierechten te kopen. Ook voor ons als bedrijf dus, al vallen wij niet onder deze regeling.

Via Carbonkiller.org kopen wij dus emissierechten op uit de poel, zij vernietigen dit recht. Zo zorgen we ervoor dat deze CO₂ niet meer door andere bedrijven kán worden uitgestoten. Hoe goed CO₂ compensatie methodes werken blijft een punt van discussie, daarom houden we de ontwikkelingen in de gaten en blijven we afwegen wat de beste manier is om onze CO₂-uitstoot die we niet hebben kunnen vermijden, te compenseren.


Bronnenlijst

ANWB. (z.d.). Zo bereken je een eenvoudig de brandstofkosten | ANWB. Geraadpleegd op 2 juli 2024, van https://www.anwb.nl/auto/brandstof/brandstof-berekenen

CE Delft, Bijleveld, M., Bergsma, G., & Nusselder, S. (2016). Circulaire economie: een belangrijk instrument voor CO2-reductie. CE Delft. https://ce.nl/wp-content/uploads/2021/03/20160610_CE_Delft_2H81_Magazine_Final_NL.pdf

Milieu Centraal. (z.d.). Wat is je CO2-voetafdruk? Geraadpleegd op 1 juli 2024, van https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatverandering/wat-is-je-co2-voetafdruk/

Nederlandse Emissieautoriteit. (2023, 20 februari). Wat is emissiehandel? https://www.emissieautoriteit.nl/onderwerpen/wat-is-emissiehandel

Planbureau Voor de Leefomgeving (PBL). (2012, 19 december). Nederland verbeeld. https://www.pbl.nl/publicaties/nederland-verbeeld

Stimular. (z.d.). Milieubarometer. https://www.milieubarometer.nl/nl/co2-footprint/actuele-co2-emissiefactoren/

Samen de warmtetransitie versnellen? Ik kom graag met je in contact

Onderzoek aardgasvrije en CO2-neutrale corporatiewoningen voor de gemeente Haarlem

Onderzoek aardgasvrije en CO2-neutrale corporatiewoningen voor de gemeente Haarlem

Eerder hebben we voor de gemeente Haarlem een scenariostudie gedaan, waarin we mogelijkheden voor versnelling van verduurzamen corporatiewoningen met slechte energielabels hebben verkend. Nu willen de gemeente en corporaties graag inzicht in hoe aardgasvrij en co2 neutraal in 2040 (of later) gehaald kan worden.

Een realistisch kostenplaatje

Het is lastig om een realistisch kostenplaatje te schetsen voor corporaties, omdat verduurzamingsmaatregelen vaak gepaard gaan met ander onderhoud of bouwkundige renovatie. We hebben in dit project alleen de kosten voor verduurzaming inzichtelijk gemaakt en laten zien wat het naar voren halen van verduurzaming betekent voor de benodigde investeringen én de extra energiebesparing die dit oplevert.

Knelpunten in kaart

In een project als deze moet je veel aannames maken en met een modelmatige werkelijkheid werken. Toch is het gelukt om de theoretische resultaten te vertalen naar praktische handvatten voor de woningcorporaties. We hebben duidelijk kunnen maken (op basis van input van de corporaties) waar de belangrijkste knelpunten zitten als het gaat om versnelling van de warmtetransitie.

  • Het is voor zowel gemeente als woningcorporaties duidelijk dat versnelling niet lukt in de huidige situatie. Er zijn niet genoeg financiële middelen én nog niet genoeg slagkracht in de uitvoering om 2040 doelen te halen.

Meer weten over dit project? Ik kom graag met je in contact!

Senior adviseur Warmtetransitie

Vacature

adviseur

warmtetransitie

Senior adviseur Warmtetransitie

  32 – 40 uur  Senior

Als senior adviseur warmtetransitie ben jij dé expert op het gebied van de gemeentelijke warmtetransitie en help jij hen met hun routekaart naar een aardgasvrij Nederland in 2050.

De komende jaren hebben alle gemeenten een flinke uitdaging. Ze moeten de volgende stap zetten door hun Transitievisie Warmte om te zetten naar een Warmteprogramma.

Intern draag je bij aan de ontwikkeling van onze visie (en diensten) rondom dit thema. Extern draag je deze actief uit binnen jouw netwerk binnen de overheid. Omdat je ervaring hebt met het opstellen van de Transitievisie Warmte, overzie je het gemeentelijke speelveld. Je bent bekend met de betrokken partijen en de verschillende technische, ruimtelijke, economische en sociaal-maatschappelijke aspecten.

Je werkt in team Strategie aan meerdere trajecten tegelijkertijd waarbij je als inhoudsdeskundige gemeenten helpt met het bepalen van hun beleid om dit vervolgens samen met gemeenten uit te werken in een Warmteprogramma. Omdat de warmteprogramma’s iedere 5 jaar geactualiseerd moeten worden, blijft dit in de toekomst onderdeel van de werkzaamheden van dit team.

Met jouw ervaring ben je belangrijk binnen het groeiende team Strategie. Samen met het team ga je strijden voor een aardgasvrij Nederland!

Solliciteer als senior adviseur warmtetransitie

Wat zijn je kwaliteiten?

  • Hbo/wo werk- en denkniveau, bij voorkeur op de werkvelden ruimtelijke ontwikkeling, verandermanagement, energietransitie en/of bestuurskunde;
  • Je beschikt over minimaal 5 jaar relevante werkervaring, denk aan het ervaring in het ontwikkelen van Transitievisie(s) Warmte of vergelijkbare projecten binnen een gemeente.
  • Basiskennis van aardgasvrije oplossingen op gebouw- en infrastructureel niveau;
  • Ruime ervaring met voor groepen staan, professionele stakeholders begeleiden naar een gedeeld doel en het aansturen van inhoudelijke experts.

Wat krijg je van ons?

  • Een arbeidsovereenkomst voor 32 tot 40 uur per week;
  • Een salaris tussen de €4.000,- tot €5.700,- (afhankelijk van je kennis en ervaring);
  • Interne vakopleidingen;
  • Ruim opleidingsbudget van €1500,- per jaar;
  • Een energiek en ervaren team om samen de schouders te zetten onder uitdagende projecten met impact;
  • 25 vakantiedagen o.b.v. een fulltime dienstverband;
  • Dagelijks nieuwe energie in de vorm van een goed verzorgde lunch op kantoor;
  • Onbeperkt toegang tot de sportschool op Campus Werkspoor: Basegym;
  • Een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd met uitzicht op een vaste aanstelling;
  • Uitstekende pensioenvoorzieningen via BrandNewDay/ASR met de optie om extra in te leggen.

Wie zijn de WarmteTransitieMakers?

Wij zijn een ondernemende club mensen met één missie: duurzame warmte voor iedereen! Daarbij begeleiden we overheden om gebieden aardgasvrij te maken. Dat doen we actiegericht: geen rapport op de stapel, maar gesprekken met belanghebbenden om te komen tot een uitvoerbaar plan. Daarnaast delen we graag onze kennis zodat niet overal het wiel opnieuw uitgevonden hoeft te worden. Bij de WarmteTransitieMakers maak je deel uit van een inspirerend team van vooraanstaande professionals met grensverleggende opdrachten.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.

Vragen over deze vacature? Ik kom graag met je in contact!

Volle breedte begin

Zo ziet de sollicitatieprocedure eruit

Na het sturen van je cv en eventueel een motivatiebrief nemen we contact met je op. Lijkt het een match dan voeren we doorgaans twee gesprekken, bij voorkeur op ons kantoor, met o.a. je toekomstige teamlead en enkele andere collega’s. Wanneer wij enthousiast zijn en ook jij niet kan wachten met de start van je nieuwe uitdaging, ga je in gesprek over een contract.

Bij De WarmteTransitieMakers vinden we diversiteit en inclusie belangrijk, het maakt samenwerken leuker en het resultaat wordt er vaak beter van. Wat jouw achtergrond of levensovertuiging is, maakt dan ook niet uit: we zijn vooral benieuwd naar jouw visie op de functie.

Volle breedte einde

Voordelen die wij jou bieden

Veel gezamenlijke (sport) activiteiten, een abonnement bij de gym op onze campus en dagelijks een uitgebreide lunch op kantoor

Persoonlijke aandacht, waardering en betrokkenheid van al je collega’s

Jaarlijks opleidingsbudget, studiedagen en doorgroei mogelijkheden

Duurzaam mobiliteitsplan om bij te dragen aan de vermindering van fossiele uitstoot. We vergoeden: OV reiskosten , Swapfiets en het rijden van een elektrische auto/deelvervoer

Mikhaela Araneta

Met haar passie voor duurzaamheid en haar oog voor detail, zorgt Mikhaela ervoor dat onze backoffice zo goed mogelijk is georganiseerd. Naast de dagelijkse financiële afwikkelingen, kijkt ze met een frisse blik naar de huidige administratieve processen en zorgt ze, waar nodig, voor een efficiëntie slag en goede samenwerking.