Kennisdeling 1-2tje: Een duurzame warmteoplossing voor iedere woning

Webinar en workshop | Een duurzame warmteoplossing voor iedere woning

Webinar en workshop om wegwijs te worden in een concrete woningaanpak

Elke gemeente werkt hard aan onze landelijke klimaatdoelstellingen: op naar een aardgasvrije warmtevoorziening in 2050. Belangrijk onderdeel hiervan is het verduurzamen van woningen. Maar wat komt daar nu precies bij kijken? Wanneer is een woning klaar voor de overstap op een warmtepomp? En is dat anders bij een warmtenet of hybride oplossing? Elk huis is anders, hoe dan toch aan de slag met een wijkaanpak? 

We delen hierover onze kennis tijdens een 1-2tje: een webinar waarin we je meenemen in een overzicht van verduurzamingsmaatregelen en aandachtspunten bij de woningaanpak én de workshop waarin je echt aan de slag gaat met het doorrekenen van de woningtypes in onze gebouwtool.

Meld je aan voor deze workshop

Deel 2 | Workshop: Een stappenplan voor iedere woning

Als vervolg op ons webinar waarin we alles bespreken over het verduurzamen van woningen, nemen we je tijdens de workshop in meer detail mee in het analyseren van verschillende type woningen. 

Je weet op hoofdlijnen wat er nodig is om de woningen in jouw gemeente te verduurzamen. Toch ligt er nog een uitdaging: iedere wijk bestaat uit verschillende woningtypen, dus hoe ga je per wijk aan de slag? Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen woningtypes? En hoe zie je dat terugkomen in het kostenplaatje en de besparing?

Tijdens deze workshop maak je kennis met onze gebouwtool: aardgasvrijhuis. Met deze tool krijg je inzicht in de kosten, besparing op de energierekening en CO2-besparing bij verschillende verduurzamingsmaatregelen. En wat het effect op je bankrekening is als je de kosten betaalt met eigen geld of met een lening.

Na deze workshop heb je als gemeente:

  • een beeld van verschillende woningtypen en hun onderscheidende eigenschappen;
  • inzicht in de financiële lasten en baten bij verduurzamingsmaatregelen bij de verschillende woningtypes;
  • inzicht in de CO2-besparing bij verduurzamingsmaatregelen bij verschillende woningtypes;
  • meer gevoel bij de aandachtspunten in gebouwaanpak in de wijkaanpak/wijkuitvoeringsplannen.

Het programma

Tijdens de workshop gaan we kort in op de verschillende aspecten die komen kijken bij het verduurzamen van een woning: het isolatieniveau, de installaties en het afgiftesysteem die zorgen voor verwarming van de woning. Vervolgens ga je aan de slag met het doorrekenen van woningtypes in onze Gebouwtool. Onze collega’s zijn beschikbaar voor vragen en na afloop bespreken we gezamenlijk de belangrijkste inzichten. Ook gaan we in op resultaten in de praktijk die je niet direct terugziet in de getallen, zoals comfortwinst, de waardestijging van de woning of veranderingen in het gedrag van bewoners.

Praktische informatie workshop

Op dinsdag 28 november ben je vanaf 14:00 uur van harte welkom op Campus Werkspoor in Utrecht.  Hier gaan we om 14:15 uur actief met elkaar aan de slag en sluiten we rond 17:00 uur af met een borrel op ons kantoor in Houtwerk.

  • Datum: 28 november 2023
  • Tijd: 14:00 uur – 17:00
  • Locatie: Campus Werkspoor, Utrecht
  • Investering: Gratis. Na aanmelding rekenen we op je aanwezigheid.

Deel 1 (7 november j.l.) | Webinar: 8 miljoen woningarrangementen

In het webinar nemen we je mee in een overzicht van verduurzamingsmaatregelen en aandachtspunten bij de woningaanpak. Daarmee kan je aan de slag met het verduurzamen van het woningbezit in jouw gemeente of van jouw woningcorporatie. We zijn ook benieuwd naar ervaringen van de deelnemers: hoe geef je bewoners het juiste handelingsperspectief mee, wat werkt wel en wat werkt niet? 

We gaan met elkaar onder andere in op:

  • Wanneer is een woning klaar voor lage temperatuur verwarming?
  • Wat is de verduurzamingsaanpak bij midden of hoge temperatuur verwarming?
  • Voorbeelden van woningarrangementen in de wijkaanpak 
  • Analyses op verschillende schaalniveau’s: woningtypes en maatwerk advies op woningniveau
  • Wet- en regelgeving: wat moét, wat mág niet en welke middelen zijn beschikbaar?

Het webinar vond plaats op dinsdag 7 november.

In het kort:

Je kunt je niet meer aanmelden voor deze workshop en het webinar.


Niek Brinkhof
Technisch adviseur
06-39833358
niek.brinkhof@dwtm.nl

Heb je vragen over het webinar of de workshop?

Ik kom graag met je in contact