Procesbegleiding Warmtevisie voor de gemeente Westland
De gemeente Westland moest eind 2021 haar Warmtevisie geschreven en vastgesteld hebben. De gemeente draagt graag bij aan verduurzaming voor hun inwoners, maar er is nog wel twijfel bij de stap om aardgasvrij te gaan verwarmen. Deze twijfel leeft bij een minderheid in de gemeenteraad.
In gemeente Westland zijn veel tuinders gevestigd, zij hebben een hoog energieverbruik. Dit maakt dat er zowel gewerkt wordt met warmtekrachtkoppelingen (WKK) als ook met de inzet van geothermie. Tuinders hebben zich vaak al georganiseerd in corporaties en bekijken, afhankelijk van de energieprijzen, welke stap voor hen het beste is. Ondanks dat tuinders verantwoordelijk zijn voor 90% van de warmtevraag, vallen ze qua klimaatakkoord doelen, niet onder de gebouwde omgeving. Voor de gebouwde omgeving wordt de warmtevisie opgesteld waarbij de invloed van de tuinder goed naar voren moet komen.
Tijdens dit project begeleiden we de gemeente bij het schrijven van een passende Warmtevisie voor de woningen en utiliteitspanden. Tuinders vallen hier niet onder.
Vanuit de WarmteTransitieMakers zijn we begonnen met het uitvoeren van een technische analyse op basis van openbaar beschikbare data. Ook was er informatie beschikbaar uit een eerder onderzoek dat we voor de gemeente Westland deden: de warmtekansenkaart. Naast de warmtekansenkaart zijn een aantal andere kaarten opgesteld zoals de warmteprofielen kaart en de warmtedichtheidskaart.
“Wij hebben de samenwerking als zeer prettig ervaren. De WarmteTransitieMakers is een partij die goed samenwerkt, meedenkt en het gesprek aangaat. Zij weten hun expertise in voor iedereen begrijpelijke taal om te zetten. Bij een volgende opdracht zullen we hen zeker benaderen”.
– Marieke van der Enden, Senior beleidsmedewerker gemeente Westland
In een aantal workshops werd de warmtetransitie geïntroduceerd, de analyses en bijbehorende kaarten gedeeld en ook verder aangevuld door de deelnemende woningcorporaties en netbeheerders. Ook HVC afval recycling en energietransititiepartners (ETP) waren vertegenwoordigd. Deze gezamenlijke inspanning leverde een faseringskaart op. Hierin is terug te vinden welke buurten op kortere termijn aan de slag kunnen om aardgasvrij te worden. Ook werd besloten gemeente-breed aan de slag te gaan met isoleren en werd er aandacht besteed aan de optie om deels niet van het aardgas af te stappen.
De resultaten uit de workshops zijn samengevoegd tot warmtevisie Westland. Er is helderheid over in welke buurten er vervolgstappen gezet kunnen worden en welke dit zijn. De betrokkenen staan ook achter deze keuze. Er is expliciet aandacht besteed aan de ruimte die er is voor inwoners/bedrijven om nog op het aardgas aangesloten te blijven. Participatie met inwoners is door gemeente Westland zelf opgepakt.
Ik neem graag contact met je op